Έξυπνα Γυαλιά: Μια Ματιά υψηλής τεχνολογίας στις Ανανεώσιμες

που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017

O πειραματισμός με τα έξυπνα γυαλιά: η τεχνολογία που μπορεί να «φορεθεί» και σου επτρέπει να επιθεωρήσεις μια ανεμογεννήτρια στην καρδιά της Ελλάδας ενώ κάθεσαι σε ένα γραφείο στην Ισπανία ή στην Ιταλία. 

Τί θα έκανες με ένα ζευγάρι γυαλιά που θα σου επέτρεπαν να δεις οπουδήποτε στη Γη χωρίς να αφήσεις το γραφείο σου;

Θα μπορούσες να κοιτάξεις στο πρόσωπο κάποιον στην Ινδία ενώ κάθεσαι στο γραφείο σου στην Ισπανία, να θαυμάσεις το Σινικό τοίχος στην Κίνα και το Κολοσσαίο στη Ρώμη, ή να επισκεφθείς το Μουσείο του Λούβρου ενώ περιμένεις το τρένο σου στο σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη.

Επιστημονική φαντασία; Όχι, είναι το μέλλον. Αλλά είναι ήδη πολύ κοντά σε απόσταση αναπνοής. Χρειάζεσαι μόνο έναν σύμμαχο, μια παρέα για το ταξίδι (ή μια παρέα για να δείτε μαζί) που θα φορέσει τα έξυπνα γυαλιά σε ένα μέρος και θα μοιραστεί ό,τι έχει μπροστά του μαζί σου.

Με τα Γυαλιά του «Superman»

Στην εποχή των υψηλής τεχνολογίας συσκευών που μπορούν να φορεθούν, τα γυαλιά «Superman» υπάρχουν, και η Enel Green Power έχει ήδη αρχίσει να πειραματίζεται μαζί τους.

Τα μάτια ενός ατόμου που φοράει τα έξυπνα γυαλιά γίνονται τα μάτια όποιου συνδέεται στο δίκτυο με μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας.

Λειτουργούν σαν μια φωτογραφική μηχανή που τραβάει ζωντανά, με μια υποκειμενική ματιά, και μεταδίδει τις εικόνες στην οθόνη οποιουδήποτε έχει συνδεθεί, οπουδήποτε στον κόσμο. Σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, εξαλείφεται απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Δουλεύοντας στην Ελλάδα Ενώ Βρίσκεσαι στη Ρώμη ή στη Μαδρίτη

Με την πρώτη ματιά, ο τεχνικός της Enel Green Power Hellas, ο οποίος, ανέβηκε στην κορυφή του αεροσυμπιεστή με αριθ. 15 στο αιολικό πάρκο Μοναστήρι ΙΙ στην Ελλάδα ίσως φάνηκε ότι έκανε απλώς μια τυπική επιθεώρηση. Στην πραγματικότητα έκανε κάτι πολύ ασυνήθιστο και με τη συνοδεία δέκα άλλων ατόμων που κανείς δεν μπορούσε να δει.

Μπροστά στα μάτια του υπήρχαν οι εσωτερικές εργασίες, τα συστήματα και οι συσκευές στο εσωτερικό της νασέλας - η καρδιά της ανεμογεννήτριας, που βρίσκεται στην κορυφή του πύργου. Με τα έξυπνα γυαλιά, η οπτική του έφτασε αμέσως στα γραφεία μας στη Μαδρίτη και στη Ρώμη, μεταφέροντας ουσιαστικά τεχνικούς και ειδικούς που κάθονταν στα γραφεία της EGP στην Ισπανία και την Ιταλία στο πλευρό του.

“Χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα στα έξυπνα γυαλιά, ο Έλληνας τεχνικός της EGP εργάστηκε στην κορυφή της γεννήτριας, μιλώντας ζωντανά με 4 Ισπανούς και 5 Ιταλούς συναδέλφους.”

Περισσότερη Αποτελεσματικότητα και Περισσότερη Ασφάλεια

Υπάρχει μια συνηθισμένη έφραση που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για προσοχή: "Τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα από δύο". Για την επιθεώρηση αυτή, τα δύο χέρια του συναδέλφου μας οδηγήθηκαν από 18 μάτια, που παρακολουθούσαν ζωντανά, με απευθείας σύνδεση από το πτερύγιο στο Μοναστήρι ΙΙ.

 

“Τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να φέρουν την επανάσταση στις δραστηριότητες της Λειτουργίας και Συντήρησης βελτιώνοντας πολλαπλές πτυχές: από την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μέχρι την ασφάλεια των εργαζομένων μας, από τη χρήση των πόρων στη μείωση του κόστους”

Η τεχνολογία της αυξημένης πραγματικότητας που προσφέρεται από τα έξυπνα γυαλιά και η δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως εργασίες που συμβαίνουν σε άλλες ηπείρους κάνουν τα έξυπνα γυαλιά μια σύνθεση βελτιστοποίησης.

Η "ζωντανή" εργασία με συναδέλφους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κόσμου χωρίς να εγκαταλείπει κανείς το γραφείο του σημαίνει αποφυγή ταξιδιών, επιτάχυνση της κατάρτισης του προσωπικού, διάθεση δεδομένων και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, βελτίωση του χρόνου εργασίας και ταχύτητα συντήρησης.

Η διαχείριση των έργων σε φάση συντήρησης με τον καλύτερο τρόπο είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα "γυαλιά Superman" μπορεί να αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο για να κερδίσουμε αυτή την πρόκληση και να μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε το μέλλον της δουλειάς μας με έναν εντελώς νέο τρόπο: ακόμη πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο, πιο ομαδικό και πιο έξυπνο.