Αυξάνονται οι νέες γυναίκες μηχανικοί

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαϊου 2017

Το πρόγραμμα "Γυναίκες Μηχανικοί" υλοποιήθηκε από το Τμήμα HR της Enel Green Power Hellas σε δύο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και παιχνίδια με σκοπό να διδάξουν 350 μαθητές, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, για το επάγγελμα του μηχανικού και να απομυθοποιήσουν την άποψη ότι το επάγγελμα ενός μηχανικού είναι ακατάλληλο ή κατάλληλο για τις γυναίκες.

Τί κοινό έχουν η Γέφυρα του Μπρούκλιν, το πλυντήριο πιάτων και η ακτινοβολία ραδίου και πολωνίου;

Πίσω από τη δημιουργία της πρώτης χαλύβδινης γέφυρας στην ιστορία, την εφεύρεση της μηχανής που έφερε την επανάσταση στην οικογενειακή ζωή σε όλο τον κόσμο και την ανακάλυψη δύο χημικών στοιχείων που συνέβαλαν στη μετατροπή της μελέτης της ραδιενέργειας, βρίσκονται τρεις γυναίκες. Η Emily Warren Roebling, η Josephine Cochrane και η Marie Curie. Αυτά τα ονόματα μπορεί να είναι άγνωστα σε πολλούς, αλλά τώρα τα γνωρίζουν 350 νέοι μαθητές στα δύο ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γυναίκες Μηχανικοί», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Enel Green Power Hellas.

Mάθηση μέσα από το παιχνίδι

Σχεδιάσαμε το πρώτο μέρος του προγράμματος "Γυναίκες Μηχανικοί" με μια παρουσίαση και συζητώντας με τους μαθητές, για να παρουσιάσουμε το επάγγελμα και να διαλύσουμε κάποιους μύθους που τροφοδοτούν την ιδέα ότι η δουλειά ενός μηχανικού δεν είναι κατάλληλη για τις γυναίκες.

Ως δεύτερο βήμα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε ατόμων. Ακολουθώντας τη δομή της τηλεοπτικής εκπομπής Survivor, οι ομάδες χωρισμένες ανά δύο άτομα δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε ένα κουίζ, απαντώντας σε ερωτήσεις και αστεία ανέκδοτα για τον κόσμο της ενέργειας και της μηχανικής.

“350 μαθητές, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, συμμετείχαν στο πρόγραμμα" Γυναίκες Μηχανικοί ", από τα ιδιωτικά σχολεία Suore Orsoline και Pierce College στην Αθήνα.”

Γνωρίζοντας τα παραδείγματα

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε κάτι καινούριο είναι να βρείτε κάποιον που σας εισάγει σε αυτό χρησιμοποιώντας τη δική του εμπειρία. Γι 'αυτό το βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η συμμετοχή γυναικών μηχανικών από την Enel Green Power Hellas.

Τρεις γυναίκες μηχανικοί συναντήθηκαν με τους μαθητές για να μιλήσουν για την επαγγελματική τους εμπειρία: η Στέλλα Γούλου από το Τμήμα Business Development EGP Hellas και η Πένυ Ζαφειράκη από το Τμήμα Οperation & Maintenance της EGP Hellas και η Κωνσταντίνα Ντελμεκούρα από το Τμήμα Εngineering & Construction της EGP Hellas.

Σε μια περίοδο ανάπτυξης των νέων ανθρώπων, όταν αρχίζουν να προκύπτουν ερωτήματα και προσδοκίες για το επαγγελματικό τους μέλλον, το πρόγραμμα "Γυναίκες Μηχανικοί" είναι ένας απλός και συναρπαστικός τρόπος να παρουσιάσουμε στους μαθητές μια εργασία που συχνά δεν είναι γνωστή. Ενθαρρύνονται να είναι περίεργοι και να μάθουν περισσότερα για τους κόσμους της μηχανικής και για τον τεχνικό και τον επιστημονικό τομέα, οι οποίοι συχνά λανθασμένα θεωρούνται αποκλειστικά αντρικοί τομείς.

  • Greece
  • Sustainability